Wat is hyperpigmentatie?

Wat is hyperpigmentatie?

Een veelvoorkomende huidaandoening is de verzameling van moedervlekken en sproeten op een enkel gedeelte van de huid. Dit wordt in medisch jargon benoemd als hyperpigmentatie. Wat hyperpigmentatie is, wat de oorzaken ervan zijn, en hoe je het kunt behandelen lees je op deze pagina.

Hoe herken je hyperpigmentatie?
Vrijwel iedereen heeft moedervlekken op de huid. Een enkele moedervlek is dan ook geen reden om je meteen zorgen te maken. Wanneer er echter een groot aantal moedervlekken op een zeer specifieke plek op de huid worden gevonden kan er sprake zijn van hyperpigmentatie.

Ook kan dit het geval zijn met sproetjes. Hyperpigmentatie is veelal te herkennen aan sterke afgebakande lijnen aan de grenzen van de vlekjes. Over het algemeen kan hyperpegmentatie niet heel erg veel kwaad, tenzij er sprake is van kwaadaardige moedervlekken.

Wanneer dit het geval is is het altijd zeer raadzaam om direct met een arts contact op te nemen. Het is sowieso geen slecht idee om naar een arts te gaan wanneer je merkt dat moedervlekken van kleur of vorm veranderen.

Wat zijn de oorzaken van hyperpigmentatie?
Wanneer er wordt gekeken waardoor hyperpigmentatie precies wordt veroorzaakt zien we dat dit ofwel kan komen door een genetische aandoening, of door veroudering van de huid. Met name huidveroudering spelt een grote rol bij het ontstaan van hyperpigmentatie. Zoals velen inmiddels weten is blootstelling aan schadelijk UV licht één van de meest voorkomende oorzaken van huidveroudering, en het is da nook belangrijk om de huid altijd goed te beschermen wanneer je de zon in gaat.

Zeker wanneer je van nature al veel moedervlekken of sproetjes heb is het daarom belangrijk om je extra goed te beschermen tegen de zon om zo de kans op hyperpigmentatie te verkleinen.

Hoe kun je hyperpigmentatie behandelen?

Zoals eerder genoemd kan hyperpigmentatie over het algemeen weinig kwaad. Wanneer iemand ervoor kiest om zich te laten behandelen voor deze aandoening is dit dan vrijwel altijd vanuit cosmetische overwegingen.

Heb je last van hyperpigmentatie op een storende plek, bijvoorbeeld in je gezicht? Dan zijn er een aantal behandelingen mogelijk om hier vanaf te komen. We zullen deze kort met je doornemen.

Laserbehandeling

Eén van de meeste gebruikte behandelmethoden om hyperpigmentatie te behandelen is door middel van een laserbehandeling. Met behulp van een laser worden de pigmentvlekken verwijderd, waardoor de huid er weer gaaf uit komt te zien.

Meestal worden laserbehandelingen ingezet om rimpels te verwijderen of te verminderen, maar met een nieuw soort laser is het ook mogelijk om pigmentvlekken te behandelen.

Peeling
Naast een laserbehandeling kan er ook voor worden gekozen om door middel van een peeling de hyperpigmentatie aan te pakken. Bij een peeling wordt een vloeistof van verschillende ingrediënten op de huid gesmeerd. Na enkele dagen zal de huid beginnen te vervellen waardoor nieuwe huid wordt aangemaakt. Hierdoor kunnen pigmentvlekken vele malen minder zichtbaar worden.

In sommige gevallen is het bovendien ook mogelijk om een laserbehandeling te combineren met een peeling. Met name voor ernstige gevallen van hyperpigmentatie kan dit uitkomst bieden.

Wanneer je last hebt van hyperpigmentatie en je wilt weten wat in jouw geval de beste behandelmethode is, raden we aan om altijd advise te vragen bij een medisch specialist.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *