Elke ouder komt er uiteindelijk voor te staan: het straffen van je kind. In het eerste jaar van je kinderen merk je al dat je steeds vaker ‘nee’ moet gaan zeggen als ze meer in beweging komen. Ook bij verveling merk je dat de kinderen sneller hun ‘bokkenpruik’ opzetten en niets meer goed vinden. Gelukkig zijn er genoeg leuke activiteiten te vinden voor kinderen, kijk bijvoorbeeld eens op houseoflou of mannentips voor inspiratie. Ook op latere leeftijd voel je je soms net een politieagent terwijl je brandjes probeert te sussen en waarschuwingen uitdeelt. Niet leuk, maar wel nodig! Met behulp van de juiste straffen en waarschuwingen leer jij je kind normen en waarden, dit zijn de bouwstenen voor de toekomst van je kind. Maar hoe pak je dit nu het beste aan? Wat is een pedagogisch verantwoorde manier van opvoeden?
Natuurlijk ben je er helemaal klaar mee na de zoveelste waarschuwing. Aangeven waarom je straf geeft, lijkt dan ook een beetje overbodig. Toch is dat niet zo. Soms zijn kinderen zo druk met hun eigen bezigheden dat ze niet doorhebben waar papa en mama nou zo boos om zijn. Zorg dat je dit altijd eerst uitlegt, anders loop je het risico dat ze niet eens weten wat ze fout gedaan hebben. Hier halen ze dan ook geen les uit.
Soms hebben kinderen door dat ze bij negatief gedrag veel aandacht van de ouders krijgen. Voorkom dit door ook regelmatig de dingen te benoemen die het kind wel goed doet.
Ouders zijn immers ook maar mensen en in onmacht kan je best wel eens uitvallen tegen je kind. Maak hem echter niet bang, daardoor creëer je alleen maar een ongelukkig kind. Deze gaat zich vervolgens nog meer afzetten tegen zijn ouders.
Soms is het heel effectief om negatief gedrag te negeren. Natuurlijk moet je soms wel ingrijpen, maar vaak is de lol er dan al vanaf en hebben ze door dat ze zo geen aandacht gaan krijgen.