Van student tot arts

Van student tot arts
Van student tot arts

Als student geneeskunde studeer je keihard om boeken zo dik als encyclopedieën, met meer woorden die je niet dan wel kent, in je hoofd te stampen. Uiteindelijk weet je de naam, de functie en wat er allemaal mis kan gaan met elke vezel in het menselijk lichaam. Vele practica, tentamenweken en stress verder ken je alle symptomen van allerlei soorten ziektes. Eindelijk ben je voorbereid voor…, nee niet het werkende leven, maar het begin van je co-schappen. Dit is in feite een drie jaar durend traject, waarbij je mee gaat lopen in de praktijk, maar nog zeker niet betaald krijgt zoals in de praktijk. Je bent nog steeds een student met slechts de basiskennis van een arts.

Je loopt mee bij huisartsen en op allerlei afdelingen in het ziekenhuis om uit te zoeken wat je leuk vindt, wat bij je past en om kennis op te doen van de verschillende gespecificeerde vakgebieden. Zo ga je ook werken in de zorg om ook daar de kennis op te doen. Werken in de zorg is zwaar werk, maar ook heel dankbaar werk. Ondanks dat werken in de zorg uiteindelijk onder het niveau van een geneeskundestudent zal zijn, is het wel van belang om ook hiervan kennis op te doen.
Ondanks dat geneeskunde voornamelijk over de gezondheid van het menselijk lichaam gaat, zijn er enorm veel specialisaties na een geneeskundestudie. Tenslotte is een chiropractor niet in staat dezelfde handelingen uit te voeren als een hartchirurg. Wanneer je jarenlang co-schappen hebt gelopen en eindelijk afgestudeerd bent kan je beginnen als huisarts. Als je als chirurg te werk wilt gaan zal je nog verder moeten studeren. Gelukkig krijg je hier inmiddels wel een salaris voor.
Als specialist heb je kennis over een vakgebied die maar weinig mensen hebben. Een baan in de medische sector is dan goed te vinden en betaalt ook nog eens flink. Na al die jaren studeren betaalt die geïnvesteerde tijd zich terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *