Sustainable fashion: dit is wat je moet weten

Sustainable fashion: dit is wat je moet weten
Sustainable fashion: dit is wat je moet weten

Op 24 april 2013 vond de grootste ramp in de kledingindustrie tot dan toe plaats. Rana Plaza, een kledingfabriek in Bangladesh waar veel bekende modeketens hun producten lieten produceren, stortte in en daarbij kwamen ruim 1.100 medewerkers om het leven. Veel mensen beseften toen: dit moet anders! Duurzame modemerken schieten uit de grond als paddenstoelen, en steeds meer stichtingen en organisaties zetten zich in voor een transparante en eerlijke kledingindustrie. Wil jij jouw garderobe ook een duurzame upgrade geven? Wij geven je tips

 

Kwaliteit boven kwantiteit

Zeg eens eerlijk: hoe vaak kom je thuis met shirtjes, broeken, rokjes en andere items die je moest hebben maar die je uiteindelijk nooit draagt?… Yup, herkenbaar. Zonde! Less is more, zo luidt het devies voor wie een duurzame garderobe wilt. Ga je winkelen, kies dan voor kwaliteit. Liever twee prachtige, tijdloze truien waar je nog vele jaren van kunt genieten dan een hele stapel middelmatige kledingstukken die na een paar wasbeurten eigenlijk al aan vervanging toe zijn.

 

Wees lief voor je kleding

Hoe langer je kleren meegaan, hoe duurzamer dat is. Zorg dus goed voor je kleding! Lees voor je jouw stukken in de wasmachine stopt de wasvoorschriften; zo voorkom je dat kledingstukken na korte tijd al verslijten. Is iets toch stuk gegaan? Repareer het dan, of laat het doen door een kleermaker. Vaak zijn kleine oneffenheden gemakkelijk weer te repareren, en zo hoef je niet direct een nieuw item te kopen.

 

Vintage = fabulous!

Helemaal hip en ook nog eens hartstikke duurzaam: vintage mode! Het geeft bovendien ontzettend veel voldoening om een pareltje aan te treffen tussen alle bergen kleding in een vintagewinkel! Als we met zijn allen meer vintage kleding gaan dragen, betekent dit dat op den duur minder nieuwe items geproduceerd hoeven worden.

 

Mede mogelijk gemaakt door WhatsOrb: het platform voor duurzaam nieuws en groene innovaties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *