Gemorst op je tapijt? Zo maak je het weer schoon

Gemorst op je tapijt? Zo maak je het weer schoon
Gemorst op je tapijt? Zo maak je het weer schoon

De avond begon zo leuk – heerlijk kletsend met een hapje en een drankje erbij, met al je vrienden om je heen. Maar dan… Oei! Handgebaren, drukte en opeens ligt er een glas rode wijn. Op je tapijt. Lekker dan… Gelukkig hoeft dit echt niet het einde van de wereld te betekenen! Of je nu rode wijn morst of iets anders op je gloednieuwe tapijt hebt laten vallen: met deze tips los je dat zo weer op!

Azijn is je redmiddel

Je hebt vast nog wel een fles azijn in de keuken staan, en dat komt in dit geval mooi uit! Rode wijnvlekken op tapijten maak je namelijk het beste schoon met een mengsel van azijn, afwasmiddel en water. ‘’Huh?’’. Ja, echt! Zodra dit wondermengsel klaar is, pak je een droge doek om het mengsel op de vlek te deppen. Met een tweede doek kun je vervolgens de resten van het schoonmaakmengsel opdeppen.

Heb je je inmiddels suf gedept maar is de donkerrode vlek nog steeds niet weg? Dan kun je het wellicht nog eens proberen met een mengsel van afwasmiddel en waterstofperoxide. Ook nu is de procedure weer hetzelfde: deppen, deppen, deppen. Belangrijk is om nooit te vegen! Dan wordt de vlek juist nog dieper in het tapijt gedrukt, waardoor deze hardnekkiger wordt.

Nog wat gouden tips…

Een vloerkleed reinigen doe je altijd van buitenaf naar binnen toe. Stel, je hebt een vlek gemaakt (oeps); wanneer je deze vanuit de kern naar buiten toe gaat deppen, bestaat de kans dat je het gemorste goedje juist verder verspreid! Als je van buitenaf naar binnen toe werkt, voorkom je dit.

Wat we je ook willen meegeven, is om schoonmaakmiddelen – of deze nu gekocht zijn of zelf gemaakt – altijd eerst te testen. Breng daarvoor een kleine hoeveelheid aan op een hoekje van je tapijt. Laat de substantie even intrekken en kijk aan of er iets met je tapijt gebeurt. Je wilt natuurlijk niet dat de vlek nog erger wordt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *