Mobiel bellen op de fiets verboden?

Mobiel bellen op de fiets verboden?

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu is van plan om het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen, om te sms’en en te appen te, verbieden. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. Mobiel bellen is nog wel toegestaan, maar dan wel handsfree. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bij 20 procent van de ongelukken onder de jeugd het gebruik van een mobiele telefoon een rol speelt. Het is nog niet bekend wanneer het verbod daadwerkelijk ingaat en ook niet hoe hoog de boete zal zijn. Maar dat het verbod op bellen tijdens fietsen er gaat komen is toch wel zo goed als zeker.

Concentratie in verkeer neemt af

Ik ben zelf een groot voorstander van het verbod om mobiel te bellen op de fiets, niet in de laatste plaats omdat dat het verkeer veiliger maakt. Als ik in de auto zit en langs fietsers rijdt, zie ik alleen maar mensen op hun mobieltje turen, ze merken het geeneens meer op dat er een auto passeert. En door de goedkope sim only abonnementen heeft iedereen tegenwoordig wel mobiel internet. Levensgevaarlijk dus, de kans dat het een keer fout gaat en ze aangereden worden is aanzienlijk groter door mobiel bellen en internetten tijdens het fietsen. Vooral in een drukke stad is dat risico aanzienlijk te noemen, uit alle richtingen komt er continu verkeer aan.

Meer geestelijke rust?

We zouden onszelf ook de vraag kunnen stellen of het verbod op mobiel bellen tijdens het fietsen wat mentale rust gaat brengen, zeker voor diegenen die dus veel fietsen op een dag. Dat het veiliger wordt is evident, het kijken op de smartphone tijdens het fietsen door de drukke stad leidt zonder twijfel tot concentratieverlies met alle gevolgen van dien. We hebben immers minder oog en oor voor het verkeer om ons heen als we onze volle aandacht richten op het lezen van al die WhatsApp berichtjes die constant maar voorbijkomen op onze mobiele telefoons. En waarom hebben we dat toch nodig, dat zien en gehoord worden, de hele tijd door? Wellicht geeft het ons een (sterker) gevoel dat we bestaan, dat we ertoe doen, er worden immers berichtjes naar ons gestuurd dus moeten we wel belangrijk zijn. Maar geeft het ook daadwerkelijk een beter gevoel, brengt het echt rust. Ik twijfel sterk aan dat laatste, altijd maar denken aan gister en morgen doet ons het leven in het nu vergeten. Met andere woorden, we zijn door al die sms’jes en berichten constant ergens anders dan in het huidige moment, maar dat terzijde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *