Duizeligheid uitgelegd

Duizeligheid uitgelegd

Wat is duizeligheid eigenlijk? In deze blog zal je te weten komen waar duizeligheid of ook wel draaierigheid door veroorzaakt wordt en hoe je dit het beste kunt oplossen.

Oorzaken van duizeligheid

Als we naar de hersenen kijken kunnen we zeggen dat over het algemeen het ‘duizelig voelen’ veroorzaakt wordt door een tekort of een overdaad aan informatie voor de hersenen. Het evenwichtsorgaan wordt daarmee verstoord en de hersenen hebben dan het gevoel geen controle te hebben over je lichaam, waardoor er draaierigheid ontstaat. Dit kan komen door een hevige uiting van emotie, hard te sporten, gebrek aan zuurstof, medicijnen, stress, vermoeidheid, maar ook door lang te staan of te snel opstaan. Naast het voelen van de draaierigheid, kun je je er ook misselijk door voelen, hoofdpijn door krijgen of flauwvallen.

Wat te doen bij duizeligheid

Je kunt verschillende dingen doen om van duizeligheid af te komen. Er zijn drie oplossingen die je kunnen helpen:

1. Leef een gezond leven. Een gezonde levensstijl creëren door te sporten, niet roken, goed te eten, genoeg slaap te pakken (en genoeg ontspannen) en proberen zo min mogelijk stress in je lichaam te voelen zal dit uiteindelijk zorgen voor minder duizeligheid.
2. Zoals eerder aangegeven kunnen medicijnen een oorzaak zijn van draaierigheid. Als je medicijnen slikt bekijk dan de bijsluiter van jouw medicijnen voor eventuele symptomen als duizeligheid. Als een symptoom duizeligheid is, dan kun je aan de huisarts vragen naar andere medicijnen die geen draaierigheid veroorzaken.
3. Als je nog steeds duizeligheid voelt probeer dan zelf te onderzoeken waar dit door kan komen. Als dit niet lukt kun je altijd samen met de huisarts een onderzoekje doen naar jouw duizeligheid.

Ten slotte is het bij vrouwen zo dat zij zich duizelig kunnen voelen bij een zwangerschap. Heb je de drie stappen doorlopen en ben je een vrouw? Doe dan voor de zekerheid een zwangerschapstest. In het geval dat dit ook niet de oorzaak is, bekijk dan deze pagina over duizeligheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *