Internet voor iedereen dankzij zonne-energie

Internet voor iedereen dankzij zonne-energie

Naar schatting leven bijna 3 miljard mensen buiten het bereik van mobiele netwerken. Ook leven bijna 5 miljard mensen zonder betaalbare internettoegang. Dit komt vaak, omdat ze wonen op afgelegen plekken waar de infrastructuur ontbreekt of onvoldoende is. Een aantal ambitieuze organisaties hebben zich voorgenomen om iedereen op de wereld, ook degenen die wonen op de meest afgelegen plekken, te voorzien van internet. Dit willen ze realiseren door gebruik te maken van drones die aangedreven worden door zonne-energie.

Internet voor iedereen
De missie van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is om iedereen op de wereld te voorzien van toegang tot internet. Ook Google is bezig om dit te verwezenlijken. Zij experimenteren namelijk met luchtballonnen die in de hoge luchtstroom rond de Aarde zweven. Het project moet ook afgelegen plekken voorzien van internet.

Dankzij nieuwe technologie zijn er drones ontwikkeld die door zonne-energie aangedreven worden. De met-zonnepanelen-bedekte-drones kunnen hierdoor voor een langere tijd in de lucht zweven. De missie van Google en Facebook, om de wereld te voorzien van internet, is hierdoor een stap dichterbij gekomen. De drones zijn voorzien van algoritmen en zijn vanaf de grond bestuurbaar. Ook kunnen ze op één plaats blijven, in tegenstelling tot de Google-luchtballonnen die meeliften met de hoge luchtstroom rond de Aarde.

Strijd tussen Google en Facebook
In 2014 gingen er geruchten rond dat Facebook onderhandelde over een mogelijke overname van drone-bouwer Titan Aerospace. Zij waren bereid om hier 44 miljoen euro voor te betalen. Titan Aerospace zou dan beginnen met het bouwen van 11.000 ‘unmanned aerial vehicles’ (uav’s).

Twee weken nadat dit nieuws gepubliceerd werd, kaapte Google Titan Aerospace weg. Zij namen Titan Aerospace namelijk over voor een onbekend bedrag. Facebook heeft alsnog een drone-ontwikkelaar kunnen acquireren om hun droom levende te houden, namelijk het Britse bedrijf Ascenta. Dit heeft ze 18 miljoen euro gekost.

Facebook – Aquila
In samenwerking met het bedrijf Ascenta is de drone ‘Aquila’ ontwikkeld. Doordat de Facebookdrone Aquila aangedreven wordt door zonne-energie, kan deze maandenlang achtereen zweven op 20 km hoogte. Het model, waarmee testvluchten worden uitgevoerd, is maar één tiende van het uiteindelijke formaat dat een grotere spanwijdte krijgt dan die van een commercieel vliegtuig. De reden hiervoor is om de drone te voorzien van zoveel mogelijk zonnepanelen. Ondanks de grootte zal het gewicht van de Aquila niet meer zijn dan die van een personenauto.

Google – Titan
Door de overname van Titan Aerospace is de wapenwedloop om de wereld te voorzien van internet ontketend. Google’s drone Solara 50 wordt eveneens aangedreven door zonne-energie. De solara 50 heeft een spanwijdte van 50 meter en zal ook op 20 km hoogte vliegen. Google mikt op een zweeftijd van 5 jaar.

Multifunctioneel
Naast het voorzien in de behoefte aan internet, zijn er ook andere taken die de drone kan uitvoeren. Doordat de drones zweven in de stratosfeer kunnen ze het weer voorspellen, (natuur)rampen in kaart brengen, communicatie verbeteren en satellietbeelden  maken van de Aarde; Google ziet daardoor kansen om de drone te gebruiken voor andere diensten zoals Google Maps. In principe delen de drones dezelfde functiemogelijkheden als ruimtesatellieten maar zijn in tegenstelling tot de ruimtesatelietten veel goedkoper en functioneler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *