Hoe behandel je oedeem?

Hoe behandel je oedeem?
Hoe behandel je oedeem?

Oedeem is een ophoping van vocht in een weefsel. Deze vorm van ophoping is niet gebruikelijk en ontstaat door een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. De meeste gevallen van oedeem vinden plaats in de benen, maar het is ook mogelijk om oedeem op andere plekken in het lichaam te krijgen, zoals in de enkels of in het gezicht. Natuurlijk kan zo’n ophoping zorgen voor nare gevolgen aan het lichaam. Oedeem kan dan bijvoorbeeld leiden tot bewegingsbeperkingen, pijnlijke lichaamsdelen en slecht functioneerde spieren en/of gewrichten.

De behandeling

Wanneer je denkt last te hebben van oedeem is het belangrijk om op tijd hulp in te schakelen. Vroegtijdig beginnen met oedeemtherapie zal er namelijk voor zorgen dat de kans kleiner wordt dat de klachten toenemen. Er zijn verschillende manieren van vochtophoping, met ieder zijn eigen vorm van behandeling. Een paar behandelmethoden zijn als volgt:

  • Een voorlichting en advies over huidhygiëne en de omgang met oedeem.
  • Een massagetechniek, ook wel manuele drainage, genoemd om de afvoer van oedeem te bevorderen.
  • Bepaalde ademhalingstechnieken die zorgen voor meer ontspanning en een beter transport van vocht in je lichaam.
  • Druk uitoefenen door zwachtelen te plaatsen om behandelresultaat te optimaliseren.

Oedeemtherapie aanvragen

Heb jij last van oedeem? Dan is therapie belangrijk om te pijn tegen te gaan. Oedeemtherapie valt in Nederland onder fysiotherapie en wordt dus niet door elke zorgverzekeraar vergoed. Heb jij oedeemtherapie nodig? Dan kan Sanaderm jou helpen. Dit bedrijf, met ruim 20 jaar ervaring, is gespecialiseerd in cellullite behandelingen. Ze kunnen helpen om de omvang van het oedeem te verminderen, de pijn tegen te gaan, de spieren en gewrichten beter te laten functioneren en de infectiekans te verminderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *