Wat is een scheidingsbemiddelaar?

Wat is een scheidingsbemiddelaar?
Wat is een scheidingsbemiddelaar?

Een scheidingsbemiddelaar is de neutrale persoon die alles rondom een scheiding kan regelen of in goede banen kan leiden. Als je gaat scheiden, doe je dat niet voor niets. Er is waarschijnlijk iets waar jij en je partner het niet over eens kunnen worden. Of dat nu de financiën zijn, de zorg voor de kinderen of over wat ieder van jullie aan het huwelijk bijdraagt. Het is dan handig om een derde persoon in te schakelen die zonder partij te kiezen kan luisteren naar de situatie. Dat zorgt ervoor dat de gemoederen niet hoger oplopen dan nodig is. Zo kun je de scheiding in ieder geval niet zo vervelend afsluiten als die wellicht in werking is gezet.

Is een scheidingsbemiddelaar dan een psycholoog?

Een scheidingsbemiddelaar is geen psycholoog. Je hoeft niet te verwachten dat de mediator jullie dichter tot elkaar wil laten brengen of als goede vrienden uit elkaar probeert te laten gaan. De beslissing tot scheiden is immers al genomen. Wat deze professional wel met een psycholoog gemeen heeft, is dat hij of zij wel onpartijdig en zonder waardeoordeel naar beide partijen zal luisteren met als doel om uiteindelijk tot een oplossing te komen waarmee – als het even kan- iedereen tevreden is. Waar een psycholoog vooral kijkt naar het mentale en emotionele proces. De mediator heeft als houvast de wet. Bij een scheiding zijn er dingen verplicht, toegestaan en verboden, die worden bekeken om te zien hoe het scheidingsproces kan worden afgerond.

Dan is de scheidingsbemiddelaar een soort advocaat, toch?

Een scheidingsbemiddelaar is inderdaad een soort echtscheidingsadvocaat. Het voornaamste verschil zit hem in de kosten. Vaak is een bemiddelaar goedkoper dan een echtscheidingsadvocaat. De mediator zal naar verhouding meer aandacht besteden aan het persoonlijke stuk bij een scheiding. Hij heeft ook kennis van de wet met betrekking tot echtscheiding, maar waarschijnlijk niet zo uitgebreid als een scheidingsadvocaat. De scheidingsadvocaat houdt zich voornamelijk bezig met wat er juridisch gezien bij een scheiding komt kijken. Of je een mediator of advocaat inschakelt, is sterk afhankelijk van je eigen situatie. Er zijn overigens ook mensen die beide beroepen uitoefenen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *