Gokkasten door de jaren heen

Gokkasten door de jaren heen

Gokkasten zijn de belangrijkste spellen in een casino. Door hun populariteit bezetten ze vaak het grootste gedeelte van de speelvloer. De geschiedenis van deze gokkasten begint in de jaren 1800 en brengt een hoop verhalen samen.
Zo verschenen de eerste gokkasten eind jaren 1800 en ze zagen er heel anders uit dan de automaten die we vandaag de dag kennen. Zo hadden ze bijvoorbeeld speelkaart nummers en plaatjes in plaats van de nu bekende fruit symbolen. Deze speelkaart nummers werden gebruikt zodat de gokkasten vertrouwd over kwamen bij de gokkers en en zo werden de kasten niet als beangstigend gezien. Deze machines hadden meestal 5 rollen met 10 kaarten per rol en dit betekende dat er twee kaarten waren weggelaten uit het standaard speelkaarten dek. De kaarten die weggelaten werden waren de schoppen 10 en de harten boer. Het weglaten van deze kaarten betekende voor de speler dat de kans op een royal Flush gehalveerd werd. Deze gokkasten betaalden trouwens nog niet uit in geld maar in gratis drankjes of sigaren.

Liberty Bell

In 1899 maakte Charles Fey een gokkast die leek op de machines die we vandaag de dag kennen. De naam van deze fruitautomaat was de Liberty Bell en de kenmerken waren 3 rollen met verschillende symbolen. Het belangrijkste symbool is een gebarsten bel. Deze kast had een nieuw betaalsysteem, uitbetalingsoverzicht en een grote hendel aan de zijkant waarmee gegokt kon worden. Charles plaatste deze nieuwe gokkasten in een saloon in San Francisco om te kijken hoe het publiek zou reageren op dit nieuwe stukje techniek. De machine zorgde voor zoveel sensatie dat Charles Fey stopte met zijn vaste baan en zich uitsluitend ging focussen op zijn nieuwe uitvinding, hij werd zeer succesvol.
In 1909 wijzigde de uitvinder Stephen Mill het originele ontwerp van Fey door tien nieuwe symbolen toe te voegen op elke rol en hij maakte de machine meer compact zodat het vervoeren en installeren een stuk makkelijker werd. Deze nieuwe gokkast werd ook een groot succes en nam al snel de nummer 1 positie van de gokkasten van Charles Fee over.
Vroeger waren de gokkasten erg luidruchtig, zwaar en hadden een hele grote stevige hendel nodig om de rollen te laten draaien, ze waren namelijk nog niet elektronisch dus het hele systeem werkte op deze hendel. De keerzijde van dit was dat je gemakkelijk vals kon spelen. Gokkers konden bijvoorbeeld een klein stokje in de kast steken om zo de machine te laten stoppen wanneer zij dat wilden. Hierdoor waren de exploitanten druk bezig met iets te verzinnen om dit tegen te gaan.
En dit veranderde allemaal in 1964, toen de eerste gokkasten met een elektronische microprocessor op de markt kwamen die het resultaat van het spel bepaalde. En dit betekende niet alleen dat de gokkasten veel veiliger werden maar ook dat de exploitanten grotere prijzen en een jackpot in de machines konden programmeren.

Fortune Coin

In 1974 presenteerde Walt Freely de eerste video-gokkast. De naam van deze machine was de Fortune Coin. Het was een zeer simpele gokkast die bestond uit een betaalsysteem, een printplaat en een tv scherm. De populariteit van deze gokkasten kwam wat langzaam op gang omdat de spelers al jarenlang gewend waren aan de echte rollen en nu moesten ze ineens een computerscherm vertrouwen. Dit vertrouwen wonnen deze video gokkasten met de komst van de video poker spelletjes. Ook al was dit een heel ander spel, toch zagen de mensen dat dit spel te vertrouwen was en zo was de stap naar gokkasten spelen op een computerscherm ook wat makkelijker.
Daarna is door de komst van het internet het een logische stap geweest om deze spellen ook online te maken en vandaag de dag zijn er duizenden verschillende gokkasten te spelen op het internet.
Kijk maar eens op Gokkasten. Hier zijn naast online gokkasten ook poker en slots te vinden. Ook vindt je op deze website veel informatie en tips over verantwoord gokken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *