De vrijheid van kinderen

De vrijheid van kinderen

Buitenspelen is een van de belangrijkste dingen voor kinderen. Je fantasieën in de vrije loop laten, lekker ravotten op het schoolplein, of juist even tot rust komen op de houten schommels. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. In de Filipijnen bijvoorbeeld, heeft Unicef de noodklok geluid vanwege een wetsvoorstel, wat de minimum leeftijd voor een gevangenisstraf in de Filipijnen van 15 naar 9 verlaagt. Het voorstel komt van bondgenoten van president Duterte, die sinds zijn aantreden in juni vorig jaar criminaliteit op een omstreden manier aanpakt. Het wetsvoorstel is verkeerd in alle opzichten, waarschuwt het hoofd van Unicef in de Filipijnen, Lotta Sylwander. Als kinderen hun tienerjaren achter de tralies doorbrengen, worden ze waarschijnlijk beschadigd voor het leven.

 

Een kind van negen is helemaal niet in staat om de gevolgen van een misdrijf volledig te begrijpen, en al helemaal niet als ze worden gedwongen door een volwassene. Afgezien van het feit dat het in strijd is met internationale mensenrechten, is het zeer oneerlijk om een kind net zo hard te straffen als een volwassene, voor iets waarvan zij de ernst nooit hebben ingezien.

 

Verder stelt Sylwander dat het opsluiten van kinderen geen vermindering van criminaliteit zal opleveren, maar eerder het tegenovergestelde. ,,Door ze al zo jong achter de tralies te zetten, worden ze in feite worden goed getrainde criminelen doordat ze hun jeugd doorbrengen in gevangenissen met andere, volwassen criminelen.’’ Bovendien heeft de Filipijnse regering destijds het VN-verdrag voor de rechten van het kind ondertekend, dat bepaalt dat de strafbare leeftijd niet lager mag liggen dan 12 jaar.

 

Wat dat betreft hebben we het in Nederland nog heel goed voor elkaar. Ondanks dat de houten speeltoestellen in de speeltuintjes er soms verlaten bijstaan hebben onze kinderen wel de vrijheid om te doen en laten wat ze willen, en daar mogen we best wel een beetje waardering voor hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *