Ontwikkeling van sociaal gedrag bij kinderen

Ontwikkeling van sociaal gedrag bij kinderen

Het is heel gewoon om andere mensen te willen helpen, het is een menselijke emotie. Er wordt ook wel gezegd dat mensen langer leven en gelukkiger zijn wanneer zij anderen vaak helpen. Helaas staat niet iedereen onmiddellijk klaar voor een ander. Dit wordt bepaald door het karakter, wat gevormd wordt op een jonge leeftijd. Waarom vertoont het ene kind wel sociaal gedrag en het andere wat minder? Dit hebben ze bij kinderdagverblijf amsterdam west, Knus Thuys, als kinderdagopvang en opvoeding experts uitgezocht!

Sociale opvoeding
Baby’s reageren al sterk op emoties vanaf hun geboorte, ze kunnen gezichtsuitdrukkingen van hun ouders nadoen of spontaan meehuilen wanneer ze een andere baby horen huilen. Het is puur kopieergedrag en nog niet hun eigen emoties. Maar na drie maanden kunnen baby’s al verschillend reageren op verschillende gezichtsuitdrukkingen. Een peuter van een jaar zal meeleven wanneer hij een huilend kind ziet en de helft van alle peuters van 13 tot 15 maanden zal het andere kind willen troosten. Een peuter probeert vaak dan die persoon aan te raken of door middel van een omhelzing in de hoop dat de ander zich wat beter voelt.

Een peuter tussen de 18 en 20 maanden probeert er actief voor te zorgen dan een verdrietig persoon opgevrolijkt wordt. Hij deelt bijvoorbeeld zijn speelgoed, of brengt een deken naar een persoon die ziek is. Peuters tussen de 23 en 25 maanden kunnen ook bezorgdheid uiten naast het actief helpen. Zo geven ze voorstellen in de hoop dat de ander zich daardoor beter gaat voelen, al komt dit nog voort vanuit hun eigen belevingswereld.

Wanneer kinderen de leeftijd van drie a vier jaar oud hebben bereikt, beginnen ze zich te beseffen dat iedereen anders is. Zo vinden andere kinderen andere dingen leuk en hebben ze ook andere interesses. Het kind probeert zich dus meer in te leven in een ander. Naarmate een kind ouder wordt krijgt hij steeds meer ervaring in het getroost en geholpen worden en zo kan hij zich steeds beter inleven in anderen. Door emotionele ontwikkeling wordt een kind behulpzamer naar zijn omgeving toe.

Ouders spelen een belangrijke rol in de sociale ontwikkeling van hun kind. En het is dan ook van belang dat het type opvoeding van een kind op goede wijze uitgevoerd wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *