Waarom krijg je een heerlijk gevoel bij massage?

De meeste mensen zijn het er wel mee eens dat massages heerlijk zijn om te krijgen. Vooral als je spieren wat vast zitten of als je last hebt van stress, is een massage extra welkom. Maar eigenlijk is het best vreemd, want wat is er nou prettig aan iemand die een beetje in je huid en spieren zit te knijpen? Toch, als je eenmaal weet waarom massages zo fijn zijn, is het helemaal niet zo gek meer.

Massages geven geluksgevoel

Tijdens een massage komen de stoffen endorfine, oxytocine en serotonine vrij. Dit worden ook wel gelukshormonen genoemd. Deze stofjes worden aangemaakt bij aanrakingen en geven je een prettig, blij en zorgeloos gevoel. Ook remmen ze de aanmaak van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol. En dit werkt voor zowel masseur als gemasseerde. Het ontspannen en fijne gevoel bij een massage wordt overigens versterkt als je positieve associaties hebt bij de persoon die je masseert.

Lekker in je vel

Massage helpt om spanning te ontladen en is een uitstekend middel tegen gepieker. Tijdens een massage gaat al je aandacht naar je lichaam en verdwijnen stress en vervelende gedachten naar de achtergrond. Het masseren zorgt er ook voor dat je huid soepeler en elastischer wordt. Dit stimuleert de doorbloeding waardoor je gemakkelijker van pijn en stijfheid afkomt en je weer een mooie gezonde kleur op je huid krijgt. Daarom voel je je na een massage een stuk beter, zowel geestelijk als lichamelijk.

Verschillende aanrakingen

De huid weet onderscheid te maken tussen verschillende aanrakingen. Om deze reden is een massage heel aangenaam, maar voelt knijpen en porren juist niet fijn. Massage prikkelt een specifiek type zenuw die een prettig gevoel veroorzaakt. Deze zelfde zenuwen zorgen ervoor dat pijnprikkels verzwakt worden. Daarom kan een massage zo goed helpen bij bijvoorbeeld stijve en pijnlijke schouders. Mensen bij wie dit type zenuw minder aanwezig is, genieten over het algemeen een stuk minder van een massage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *