Inspiratie voor het ontwerpen van een echt plattelandshuis

Inspiratie voor het ontwerpen van een echt plattelandshuis
Inspiratie voor het ontwerpen van een echt plattelandshuis

Voor heel veel mensen in het een droom: hun eigen huis ontwerpen. Als je dan toch de kans krijgt om je eigen huis te ontwerpen, wil je natuurlijk wel iets bijzonders. Het hoeft niet helemaal uniek te zijn. Wat ook belangrijk is, is dat het huis bij de omgeving past. Als je huis tussen de boerderijen en weilanden komt te staan, zal het een vreemd gezicht zijn als het een hypermoderne, rechthoekige, witte verschijning is.

Gebruik natuurlijke kleuren en materialen

Natuurlijke kleuren en materialen zullen goed passen bij de natuurtinten van de omgeving. Natuurtinten zijn vrij neutraal en juist niet fel. Voorbeelden van natuurtinten zijn groen, bruin, oker (niet te fel) en oranje (dat naar bruin neigt). Daarbij passen ruwe elementen goed in de natuurlijke omgeving. Het gebruik van hout, houtlooks en ruwe bakstenen zullen bijdragen aan de natuurlijke niet-nieuwbouwlook van een mooi plattelandshuis.

Invloeden van boerderijen

Het is helemaal gaaf als je woning bij de rest van de bebouwing past. Je zou zelf een mooie, ruime stolp kunnen ontwerpen of een deel van je huis of je hele huis een hooischuuruiterlijk kunnen geven. Hierbij kun je een deel van je huis eruit laten zien als een woning met een puntdak met twee zijden en daarachter of -naast de “hooischuur” plaatsen. In de hooischuurhuizen die je her en der tegenkomt in Nederland, zie je vaak dat ze twee verdiepingen hebben, waarbovenop een laag puntdak zit met vier zijden. Wat dit helemaal afmaakt, zijn damwanden met een houtlook. Vaak zijn deze van kunststof platen en kunnen ook nog extra isolatie van de muren bieden.

Hollandse invloeden

Die groene houten platen, die je vooral vaak in Noord-Hollandse plaatsen vindt, zie je niet vaak meer in nieuwe woningen. Echter passen ze echt prachtig in het plattelandsbeeld en hebben ze iets schattigs en authentieks.

Hopelijk heeft dit artikel je wat inspiratie gebracht bij het ontwerpen van je huis. Voor meer mogelijkheden voor dak- en wandmaterialen, kun je kijken op www.finish-profiles.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *