Hoe maak je jouw woning geschikt voor de oude dag?

Hoe maak je jouw woning geschikt voor de oude dag?

Ouder worden. We willen er liever niet aan denken. Maar het gaat toch een keer gebeuren. Je gaat wat minder zien. Komt wat moeilijker het bed uit. En je beweegt je wat minder makkelijk voort. Voor je het weet wordt je wereld een stuk kleiner. Maar de hele dag in een stoel blijven zitten? Liever niet! Een aangepaste woning is dan wel zo fijn. In deze blog geven wij jou enkele tips om jouw woning aan te passen. Op naar een comfortabel pensioen!

De slaapkamer

Elke dag vertoef je er minstens 8 uur. De slaapkamer is dan ook één van de belangrijkste kamers van het huis. Met het oog op de toekomst kun je verschillende dingen aanpassen. Een nieuw bed nodig? Kies dan voor een seniorenbed, zoals een hoog laag boxspring. De hoogte van deze bedden zijn vaak verstelbaar, waardoor je makkelijker in- en uit kunt stappen. Daarnaast is het voor de nachtelijke toiletbezoeken handig om een nachtlamp met bewegingssensor aan te schaffen. Zo hoef je nooit strompelend naar het lichtknopje te zoeken.

De woonkamer

Kom je op latere leeftijd niet zo vaak meer buiten de deur? Dan zul je veel tijd in de woonkamer vertoeven. Heerlijk televisie kijken. Een puzzel maken. Een e-book lezen. Om onvoorziene ongelukjes te voorkomen kun je verschillende dingen doen. Zorg ervoor dat er voldoende loopruimte is. Je moet namelijk overal met jouw toekomstige rollator langs kunnen! Werk daarnaast alle snoeren van elektrische apparaten weg. Want niets is zo vervelend dan struikelen. Zeker op oudere leeftijd! En zorg tenslotte voor een goede verlichting. Zo kun je alles goed blijven zien.

De badkamer

Even naar het toilet. Een heerlijke douche nemen. Het klinkt nu misschien zo vanzelfsprekend. Maar met de jaren worden ook deze handelingen een stuk lastiger. Om je bij deze handelingen te ondersteunen zijn verschillende hulpmiddelen ontworpen. Denk aan een beugel om je aan vast te houden tijdens het douchen. Een badplank- of stoel om op te zitten. Of een verhoogd toilet, zodat je er makkelijker op- en afkomt. Dat is wel zo fijn als je zo lang mogelijk onafhankelijk wilt zijn.

Onze oude dag. Het lijkt misschien ver weg. Maar voor je het weet, belt hij bij je aan. Om de ongemakken van het ouder worden voor te zijn, kun je jouw woning nu al aanpassen. Denk aan een seniorenbed in de slaapkamer. Voldoende loopruimte in de woonkamer. En beugels in de douche. Zo zit jij er ook in de komende jaren comfortabel bij!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *