Handige tips voor mantelzorgers

Handige tips voor mantelzorgers

Niet iedereen kiest voor werken in de gezondheidszorg. Toch kan het voorkomen dat je na enige tijd automatisch de zorg inrolt. Dit kan gebeuren doordat je partner plotseling hulp nodig heeft door een ongeval. Het kan ook zijn dat je (groot-)ouders vanwege de leeftijd niet meer voor zichzelf kunnen zorgen.

Omdat niet iedereen kiest voor een leven als mantelzorger maar er soms niet omheen kan, hebben we een aantal tips op een rij gezet. Want als mantelzorger heb je met veel dingen rekening te houden. Waaronder jezelf. Lees daarom snel verder en neem de tips ter harte.

#1 Zorg voor een duidelijk hulpplan

De gemeente is verantwoordelijk voor alle hulp aan cronisch zieke mensen én de mantelzorgers. Een ambtenaar is verplicht langs te komen bij de zieke zelf en tijdens een gesprek te bespreken welke extra hulp ingeschakeld moet worden. Regel een gesprek met de zieke en de ambtenaar en geef aan welke extra hulp nodig is. Niet alleen voor de zieke maar ook voor jezelf.

#2 Vraag hulp

Niet alleen de gemeente kan je helpen met het dragen van de zorg. Ook je eigen omgeving. Begin niet te groot, maar vraag bijvoorbeeld die goede vriendin om de medicijndoos te ordenen, de buurman om het gras te maaien en je moeder om een pan soep te maken. Je omgeving zal het fijn vinden om je dingen uit handen te nemen.

#3 Kies voor duidelijkheid

Als er naast jouw zorg ook professionele zorg aanwezig is, is het belangrijk om op één lijn te zitten. Zorg voor één contactpersoon. Op die manier voorkom je onduidelijkheid. Daarnaast is het voor de professionele zorg een prettige samenwerking, voor jou net zo en voor de cliënt zelf nog wel het meest prettige. Zo voorkom je onnodig gerommel met bijvoorbeeld een pillendoos.

#4 Denk aan jezelf

Geef op je werk aan dat je als mantelzorger aan de slag gaat en maak het bespreekbaar. Op die manier zorg je voor wederzijds begrip. Daarnaast is het belangrijk om af en toe rust te nemen en niet aan de zorg te denken. Vergeet daarom niet leuke dagjes te plannen en jezelf af en toe rust te gunnen.

#5 Blijf positief

Als mantelzorger kun je het soms niet meer zien zitten. De vooruitgang van de cliënt gaat niet voorspoedig als jullie gehoopt hadden, het is toch zwaarder dan je dacht of er zijn andere dingen die tegen staan. Blijf toch positief. Kijk naar de vooruitgang die wél geboekt is. Besef daarnaast dat de persoon waar je voor zorgt niet zomaar een persoon is. De band die jullie hadden, is onverminderd aanwezig.

Al met al kan het leven van een mantelzorger moeilijker zijn dan je denkt. In dat geval raden we je aan hulp te vragen aan Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *