Griekse olijfolie en andere Griekse producten

Griekse olijfolie en andere Griekse producten
Griekse olijfolie en andere Griekse producten

Olijfolie is heel gezond. Het is niet alleen een van de goede vetten die je lichaam nodig heeft, maar helpt ook om je lever schoon te houden. Olijfolie wordt overal gebruikt, maar het in de Middellandse zee gebeurt dit nog veel meer. Hier bevinden zich namelijk de top olieproducenten zoals Portugal, Spanje en Griekenland. Vooral Griekse olijfolie is populaire. Dit is ook geen wonder, ze maken namelijk al sinds 3000 v.Chr. olijfolie. Zo behoort Griekse olijfolie tot de beste in de wereld. In deze blog ga ik jullie daarom een beetje meer vertellen over Griekse olijfolie en andere Griekse producten.

De verschillende gradaties

Griekse olijfolie heeft in totaal vier gradaties. Deze vier gradaties zijn extra vierge olijfolie, vierge olijfolie, gewone olijfolie en Sansa olijfolie. Extra vierge, of vertaald extra virgin, olijfolie is zoals de naam al zegt niet aangeraakt. Dit betekent dat het puur het sap van de olijven is zonder dat er iets toegevoegd is. Het verschil met het vierge olijfolie is de zuurtegraad. Bij extra virgin mag deze namelijk alleen 0.8 hebben. Bij vierge olijfolie is dit 2.0. Hoe lager de zuurtegraad, zo gezonder het olijfolie. Daarom is extra virgin olijfolie ook het gezondste.

Koroneiki

Een van de meest voorkomende olijfsoorten is de Koroneiki. Deze wordt niet vaak in restaurants gebruikt, omdat ze veel te mooi daarvoor is. Door de grieken heeft deze olijven soort ook de naam ‘de koningin van de olijven’. Wel kun je ze bij de lokale mensen thuis vinden of in lokale restaurants.

Andere Griekse producten

Een ander product dat waarschijnlijk iedereen kent, is het alcoholische drank Ouzo. Binnen de Europese Unie heeft deze drank daarom ook de status van beschermde oorsprongsbenaming. Dit beschermd het product tegen namaak. Nog een ander heel bekend Grieks product, is Feta. Feta is een soort kaas, die met schapenmelk wordt gemaakt. Bij het maken van deze kaas moet je in Griekenland 15 geboden volgen. Feta moet namelijk, volgens de Griekse wetgeving aan deze geboden voldoen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *