3D Filament kopen: materiaaleigenschappen

3D Filament kopen: materiaaleigenschappen
3D Filament kopen: materiaaleigenschappen

Bij het aanschaffen van een 3D printer en daarna het filament om deze te kunnen blijven gebruiken, denken we in eerste instantie aan de kwaliteit van het filament in termen van hoe makkelijk het te verwerken is in de printer, en hoe stevig, flexibel en duurzaam de resulterende objecten zijn. Maar we kunnen ook rekening houden met andere materiaaleigenschappen, zoals: hoe makkelijk laat het zich nabewerken? Hoe milieuvriendelijk is het? Geeft het geur af? Is het geschikt voor contact met voedsel? In dit artikel gaan we kort in op een paar van deze vragen.

3D Filament kopen: oppervlak en nabewerking

Het uiteindelijk geprinte 3D object kan behoefte hebben aan nabewerking, zoals gladschuren of verven. Dan maakt het uit welk materiaal filament u heeft gebruikt. Sommige materialen laten zich makkelijker gladschuren dan andere, of hechten beter aan verf. Ook speelt de broosheid of flexibiliteit een rol bij hoe geschikt het materiaal is voor nabewerking.

Milieuvriendelijkheid en andere eigenschappen

Bij thuis 3D printen gaan we — meestal — aan de slag met thermisch plastic. Plastics staan niet direct bekend om hun milieuvriendelijkheid en gezondheid bevorderende eigenschappen. Alle materialen en printers voldoen uiteraard aan strenge eisen, maar het is zeker een goed idee om bijvoorbeeld plastic bordjes te printen van een materiaal dat specifiek geschikt is voor voedselcontact. Wilt u zo milieuvriendelijk mogelijk aan de slag, dan is een biologisch afbreekbaar plastic, zoals PLA filament, een goede keuze.

3D Filament kopen: materialen vergelijken

Met zoveel dingen om op te letten, kan het misschien moeilijk zijn om de juiste keuze te maken bij het 3D filament kopen. Meestal bent u in ieder geval beperkt door uw printer: deze kan vaak maar een beperkt aantal polymeren aan. Wilt u zich eens goed verdiepen in alle mogelijke filamenten en hun eigenschappen, dan is hier een goede gids te vinden.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *