Wegwerphandschoenen in de zorg

Wegwerphandschoenen in de zorg

Als je werkt in de zorg of tandheelkunde heb je dagelijks te maken met micro-organisme. Cliënten dragen micro-organismen met zich mee die door de nauwe samenwerking op jou terecht komen. De organismen kun je bijvoorbeeld op je kleding bij je dragen. Het is belangrijk om jezelf goed te beschermen voor deze organismen zodat jij geen ziektes oploopt. Hygiëne is daarbij onmisbaar. Naast het dragen van schone kleding is ook het gebruik van wegwerphandschoenen onmisbaar. Doordat je de handschoenen na gebruik weggooit voorkom je verspreiding.

Als het over handhygiëne gaat dan spelen handschoenen, naast het juist reinigen van je handen, een belangrijke rol. In een verpleeghuis zijn die handschoenen vaak wel beschikbaar, maar hoe zit dat in de thuiszorg? Wie is verantwoordelijk voor het verschaffen van die bescherming? En waarom zou je eigenlijk handschoenen dragen?

Met handschoenen bescherm je jezelf, de cliënt en andere betrokkenen. Bij het gebruik van handschoenen wordt de kans op de overdracht van micro-organismen een stuk kleiner.  Bij wegwerphandschoenen kun je bijvoorbeeld denken aan latex of nitril handschoenen.

Wegwerphandschoenen draag je natuurlijk niet de hele dag maar bij bepaalde handelingen. Denk aan handelingen waarbij vocht vrijkomt zoals speeksel, bloed, urine of een beschadigde houd. Bij het behandelen van een wond is het belangrijk dat je steriele handschoenen gebruikt die de wond niet infecteren.

Er zijn natuurlijk een aantal duidelijke verschillen tussen de zorg in een verpleeghuis en de zorg thuis. Vooral logistiek zijn er in de thuiszorg een aantal uitdagingen zoals de beschikbaarheid van materiaal. Het verschilt per organisatie hoe dit geregeld is. Daarnaast is de omgeving natuurlijk anders. Soms kan deze behoorlijk vies zijn.

Ook andere hulpmiddelen kunnen helpen bij goede hygiëne. We hebben het al even over kleding gehad. Je kleding vangt de hele dag micro-organismen op die je vervolgens de rest van de dag bij je draagt. Als er een kans bestaat dat je kleding nat wordt dan is het verstandig om beschermende kleding te dragen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *