Een familielid wil een euthanasieverklaring, wat moet ik nu doen?

Een familielid wil een euthanasieverklaring, wat moet ik nu doen?

Er kan een moment komen in je leven dat je een euthanasieverklaring wilt vastleggen. Vaak is dat als mensen ziek zijn geworden en hun situatie uitzichtloos is. Steeds vaker leggen mensen op voorhand, als ze nog gezond zijn, vast onder welke omstandigheden ze gebruik willen maken van de mogelijkheid tot euthanasie. Als je als familielid hiermee te maken krijgt kan dat best heftig zijn. De dood lijkt dan ineens heel dichtbij te komen en het is een onderwerp waar veel mensen het liever niet over hebben. Zeker als het om naasten gaat. Toch willen we je aanraden om een gesprek hierover niet uit de weg te gaan, maar het juist aan te gaan. Hoe je dat doet lees je hier.

Lees je in over wat het betekent

In een euthanasieverklaring kun je vastleggen onder welke omstandigheden je gebruik wilt maken van euthanasie. In Nederland is zelfdoding niet toegestaan en hulp bij zelfdoding normaal gesproken ook niet. En dat is maar goed ook. Toch is het zo geregeld dat het onder bepaalde omstandigheden mogelijk is om met behulp van een arts je leven te beëindigen. Dat kan als je lijden ondraaglijk is geworden en er geen uitzicht meer is op verbetering. Wat dat precies betekent kun je vinden op internet.

Help de ander met de euthanasieverklaring

We snappen dat een euthanasieverklaring van iemand die je lief is lastig kan zijn voor je. Je wilt nooit afscheid nemen van een geliefde en zeker niet op deze manier. Toch willen we van je vragen om begrip te hebben voor de ander. Stel jezelf eens de vraag wat je zou doen als je zelf in zijn/haar situatie zou zijn? Zou je dan zelf ook niet liever op een humane manier je leven willen beëindigen dan nog een tijd ondraaglijk lijden? Gun de ander een waardig afscheid en probeer je eigen gevoelens niet op de ander te projecteren.

Steun je familielid in dit proces

Een euthanasieverklaring mag door iedereen die wilsbekwaam is worden opgesteld. Daar heeft niemand toestemming van een naaste voor nodig. Dat is een feit. Probeer de ander dan ook tot steun te zijn in deze beslissing. Je kunt het toch niet veranderen. Neem maar van ons aan dat niemand zomaar tot het besluit komt om een euthanasieverklaring op te stellen. Daar gaat een heel proces aan vooraf en ook de conclusie dat leven onder bepaalde omstandigheden lijden wordt. Dat gun je niemand, zeker je naaste niet. Probeer de ander dus zo veel mogelijk tot steun te zijn en werk je geliefde niet tegen.

Bespreek wat de euthanasieverklaring met jou doet

Een euthanasieverklaring van een geliefde heeft ook consequenties voor jou. Die mag je ook benoemen. Je mag ook gewoon aangeven wat het met je doet dat de ander hiermee bezig is. Blijf daarin vooral vanuit jezelf spreken en probeer de ander geen verwijten te maken. Uiteindelijk zitten jullie beiden in een lastig parket. Hoe meer jullie hierover kunnen praten hoe beter het is voor jullie beiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *