5 tips om goed leiding te geven

5 tips om goed leiding te geven

”Een geboren leider” is een bekende uitspraak. Leidinggeven is echter een ware kunst. Niet iedereen wordt als leider geboren. Moet je zo nu en dan toch leiding geven? Dan hebben wij 5 goede tips om jou skills in leidinggeven te verbeteren.

5 tips om goed leiding te geven

Tip 1: Blijf jezelf

Het klinkt als een enorm cliche, maar nog steeds werkt dit het beste. Het zit namelijk zo wanneer jij teveel gaat afwijken van wie jij bent, dan ben je meer daar mee bezig dan met leidinggeven. Wanneer je je voor probeert te doen als iemand die je niet echt bent, verlies je focus.
Desondanks kun je wel jezelf verbeteren in het leidinggeven. Kijk naar je eigen goede eigenschappen en probeer deze extra toe te passen in het leidinggeven.

Tip 2: Houd je aan beloftes

Wanneer je als leider steeds nakomt wat je beloofd, groeit het vertrouwen van je medewerkers. Wanneer je iets niet na kunt komen is het belangrijk dat je dit open en duidelijk tegen je medewerkers verteld.

Tip 3: Geef werk uit handen

Veel leiders zijn bang om dingen uit handen te geven. De kunst is juist om zoveel mogelijk uit handen te geven en dan aan te sturen waar het nodig is. Op die manier houd je zelf veel meer tijd over om alles in de juiste richting te sturen. Bovendien kun je zo dingen verbeteren!

Tip 4: Kies een professionele houding

Een houding is meer dan uiterlijke vertoning. Het gaat ook om de relaties met de mensen die je aanstuurt. Natuurlijk moet je af en toe lol maken met je medewerkers, echter is het niet de bedoeling dat het daadwerkelijk vrienden van je worden. Het is belangrijk om gefocust te blijven op je rol binnen de organisatie.

Tip 5: Communiceer duidelijk en transparant

Als het even wat minder gaat moet je dit ook duidelijk kunnen aangeven. Het is altijd belangrijk om transparant te blijven tegenover je medewerkers en andere stakeholders. Op deze manier word jij een goede leider!

Wil je nog wat extra ondersteuning in het leidinggeven? Probeer dan een cursus leidinggeven van Learnit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *