Rouwen, hoe doe je dat?

Rouwen, hoe doe je dat?

In het leven kun je om verschillende soorten van verlies rouwen. Want je krijgt niet alleen bij het verlies van een dierbare te maken met rouwverwerking, maar ook als een relatie op de klippen loopt, of als je bijvoorbeeld ontslagen wordt.

Daarbij is het van groot belang hoe je omgaat met dit verlies. Dat hangt onder andere af van hoe je met dergelijke situaties omgaat, maar ook met wat je allemaal al hebt meegemaakt in je leven.

In moeilijke tijden kun je steun krijgen van familie en vrienden, maar soms is dat niet genoeg. Neem dan contact op met Schrijf de Psycholoog, want ieder rouwproces is weer anders en daarin kun je letterlijk vastlopen. Zeker als je al geruime tijd merkt dat het allemaal niet meer zo lekker gaat en je merkt dat het verlies je nog steeds, na al die tijd nog dwars zit. Denk maar eens aan een huilbui die je overvalt, of dat je liever je bed niet uitkomt als je wekker eenmaal is gegaan. Dan kan het heel goed zijn om aan de bel te trekken en met een psycholoog te gaan praten.

 

Rouwverwerking is hard werken


Het kost veel energie, je kunt moe zijn, zelfs zo moe dat je niet meer lekker kunt functioneren. Maar ook sociaal gezien heeft het een grote impact. Misschien trek jij je op dit moment juist wel heel erg terug. Of durf je geen nieuwe relatie aan te gaan, en reageer je nu juist heel erg opstandig. En het tegenovergestelde kan ook gebeuren, dat je juist heel aanhankelijk wordt, bang om weer iemand te verliezen in je leven.

Daarnaast blijft een rouwproces erg intensief en pijnlijk. Ze zeggen dat tijd alle wonden heelt, maar daar is jammer genoeg niets van waar. Juist wat je met de tijd doet, dat is wat telt. Want rouwen gaat niet vanzelf.

Het rouwproces bestaat uit vier verschillende taken:

  • Aanvaarden van het verlies
  • Toelaten van de pijn die bij je verlies hoort
  • Aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid
  • Plaats geven van je verlies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *