Hoe ontspan jij na een lange dag werken of op je vrije dag? Helemaal in tijden van thuiswerken, is het cruciaal om na het werk een manier te vinden om alles even los te laten en goed te ontspannen. Een stukje wandelen of fietsen, lekker koken, een tijdschrift lezen of misschien wel een legpuzzel maken. De puzzel is voor volwassenen een lange tijd niet meer zo populair geweest, maar is weer helemaal teruggekomen terwijl wij in quarantaine zaten tijdens de Covid-19 pandemie. Puzzelen is niet alleen maar leuk voor kinderen en oudere mensen. Als je de winkel binnenstapte, was de kans groot dat alle puzzels uitverkocht waren. Ook online waren de puzzels niet aan te slepen. Maar van alle hobby’s en bezigheden die er zijn, waarom kozen mensen ineens voor het maken van legpuzzels?
Puzzelen is natuurlijk erg ontspannend. Het is niet alleen ontspannend, want tijdens het puzzelen zijn je hersens in de zogenaamde alfa-staat, waardoor je ook alert bent. Je kunt daarnaast ook nog eens beter leren, je humeur wordt beter en het vermindert stress. Elke keer dat je een puzzelstuk op de juiste plek legt, komt er namelijk dopamine vrij in de hersenen. En dat is het gelukshormoon! Daarnaast ‘reset’ puzzelen je hersenen. Daarom is het fijn om te doen na een lange werkdag, maar bijvoorbeeld ook tijdens je pauze. Even een moment nemen om je hersens wat rust te geven. Voor kinderen is puzzelen goed voor de ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht. Ze leren ook hoe ze zich moeten concentreren en om door te zetten als het even niet lukt. Puzzelen is dus goed voor iedereen, zowel voor kinderen als voor volwassenen! Het leuke ervan is dat er voor iedereen wel een puzzel is, die past bij zijn of haar interesse.
Er zijn ontelbaar veel verschillende legpuzzels te vinden. Hele bekende puzzels zijn die van Jan van Haasteren. Door zijn chaotische illustraties, ligt het niveau vaak hoog. Maar ook als je liever een simpele puzzel hebt, is er genoeg om uit te kiezen. Een afbeelding van een kat, een hond of van een landschap. De moeilijkheid van de puzzel wordt bepaald door het aantal stukjes, maar ook door het soort afbeelding en de grootte van de puzzel. De grootste puzzel die ooit is gemaakt, heeft wel meer dan 1,1 miljoen puzzelstukjes. Meer dan 10.000 deelnemers kwamen samen om deze legpuzzel van Ravensburger in elkaar te puzzelen. Zo’n grote puzzel is natuurlijk niet geschikt om na het werken even thuis in elkaar te leggen. Gelukkig zijn er genoeg formaten van puzzels, van klein naar groot. Een veelgebruikte puzzel grootte is afmeting legpuzzel 150. Verzin maar een onderwerp en er is een puzzel van. Je kunt zelf je eigen afbeelding laten afdrukken als puzzel. Voor kinderen zijn er speciale leerpuzzels, bijvoorbeeld van de wereldkaart of van vogelsoorten. Ook 3D puzzels zijn ontzettend populair geworden. Dit is een puzzel die niet plat gelegd wordt, maar zoals de naam al zegt, 3D wordt gebouwd. Zo kan je bijvoorbeeld de Notre Dame uit Parijs of de Eiffeltoren nabouwen.