Mol in de tuin!

Mol in de tuin!
Mol in de tuin!

Het hele jaar door loop je het risico dat een mol zich door je tuin heen zal graven, of zelfs permanent in je tuin wil blijven wonen. Vooral in de zomer, als de mol het meest actief is, is de kans erg groot. Hij banjert dan vaak van tuin naar tuin op zoek naar de meest voedselrijke stukken grond. Hierbij ploegt hij rustig de hele tuin om. De eerste tekenen van een mol zijn het zien van vreemde omgeploegde stukken grond. De mol zal bijna niet boven komen, dus een molshoop wil niet zeggen dat de mol pas net aangekomen is. Sterker nog, molshopen ontstaan vaak pas een week nadat de mol in de tuin aangekomen is en kan tegen die tijd zelfs al lang weer vertrokken zijn. Het is dus belangrijk om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Mochten zich al molshopen vormen in je tuin, houdt dan in de gaten of er hopen bijkomen of niet. Dit geeft namelijk aan of je nog steeds een mol in de tuin hebt of niet.

 

Ook in de winter kan een mol zich nestelen in je tuin. Echter zitten ze dan veel dieper en komen ze veel minder vaak naar boven. Daardoor zullen de molshopen minder frequent ontstaan, maar zijn ze wel hoger. De mol verzameld namelijk veel meer zand als hij zo diep graaft en zal daarnaast ook veel zand vasthouden tot hij weer naar boven komt. Het is in de winter dus lastig om te zien of de mol nog actief is en waar hij zich ergens bevindt.
Als je ziet dat een mol zich toch echt in je tuin genesteld heeft, is het een goed idee om mollenklemmen aan te gaan schaffen.

Hoe kun je een mol in de tuin vangen?

Als je een mol in de tuin hebt, kun je het beste gebruik maken van een echte mollenklem. Deze ijzeren klemmen kun je kopen via shops als de melkbusshop.nl. Het wordt je aangeraden om deze mollenklemmen in de zomer al klaar te hebben liggen, zodat je deze direct in kunt zetten wanneer een mol je tuin binnen is gekomen. Als je dan niet direct een val plaatst, wordt het namelijk steeds moeilijker om de mol te vangen, omdat zijn gangenstelsel als snel heel omvangrijk wordt. Zo’n ijzeren klem van de melkbusshop gaat jaren mee en kan dus iedere keer opnieuw gebruikt worden als je een mol in de tuin hebt, in tegenstelling tot een muizenval. Het voordeel is daarnaast ook nog dat je niet bij een molshoop hoeft te wachten tot de mol actief wordt, zodat je hem kunt vangen. Je plaatst simpelweg een val  in een gang en kunt dan ‘s morgens checken of de mol gevangen is. Mollen zijn namelijk het actiefst in de nacht. Dit komt doordat mollen afgaan op trillingen en dus niet actief zijn wanneer de auto’s in de straat of de kinderen in de tuin de grond doen trillen. In de avond heb je hier geen last van en zullen de mollen dus in je klem lopen. Op deze manier is de mol in de tuin verleden tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *