Sommige mensen nemen zonder moeite plaats in de tandartsstoel, terwijl een ander er al weken van de voren tegenop ziet. De felle lamp, het wegschrapen van tandsteen of het uitboren van een gaatje zijn enkele handelingen waar je je zorgen over kunt maken. Waar in de meeste gevallen echter niet direct aan wordt gedacht is de hygiëne van de praktijk en de arts zelf. En dit is natuurlijk wel erg belangrijk is voor zowel je gezondheid als de ervaring bij de mondzorgverlener. Om een goede hygiëne bij de tandarts te waarborgen heeft de KNMT een richtlijn opgesteld. Veel tandartsen in Amsterdam voeldoen al aan deze regels, Tandarts Amsterdam bijvoorbeeld.
Richtlijn Infectiepreventie in mondzorgpraktijken
Het initiatief voor de richtlijn ‘Infectiepreventie in mondzorgpraktijken’ komt van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde, afgekort als KNMT. Dit is de beroepsvereniging van de tandarts, kaakchirurg en orthodontist. Door stichtingen zoals de Stichting Werkgroep Infectie Preventie en de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie zijn er maatregels genomen. Zijn de hygiënemaatregelen in deze richtlijn gebundeld. Je kunt hierbij denken aan persoonlijke hygiëne, specifieke handhygiëne, het beleid bij ziekten en infecties, bloedcontact, desinfectie van de praktijk en sterilisatie van instrumenten. Er zijn tevens persoonlijke beschermingsmiddelen voor de mondzorgverlener opgenomen in de richtlijn.
Wat zijn vooral de belangrijke punten
Persoonlijke hygiëne maatregelen: waaronder vooral verzorgen van nagels.
Handhygiëne: de arts dient de handen direct voor en na handcontact met de patiënt te desinfecteren en een kraan met handsfree bediening te gebruiken
Beschermingsmaatregelen voor de arts: de arts dient en mondneusmasker te dragen en enkel middelen en producten, zoals handschoenen, te gebruiken die voorzien zijn van een keurmerk.