Eiwitrijke recepten kunnen je op meerdere manieren helpen. Enerzijds kun je door middel van eiwitrijke recepten heel eenvoudig afvallen, anderzijds kun je ook spieren verstevigen en spiermassa sneller aanmaken. Kortweg gezegd zijn er dus twee doelgroepen die veel profijt kunnen hebben van het eten van meer eiwitten:
Deze twee doelgroepen hebben baat bij duidelijke richtlijnen omtrent eiwitrijke voeding. In dit artikel leggen we uit wat eiwitten zijn, wat eiwitten anders doen dan koolhydraten en vetten en in welke producten je veel eiwitten tegenkomt. Zo krijg jij een goede basis om vanaf nu zelf eiwitrijke recepten te bereiden.
Eiwitten
Eiwitten maken deel uit van je dagelijkse voedselbehoefte. Mensen hebben per dag zo’n 2.000 tot 2.500 calorieën nodig. Die calorieën zijn opgebouwd uit verschillende voedingsstoffen: naast eiwitten zijn dat koolhydraten en gezonde vetten.
Door meer eiwitten te gaan eten in plaats van koolhydraten, maak je al een wezenlijk verschil. De meeste mensen eten namelijk een ongezonde hoeveelheid koolhydraten. Daardoor komen ze aan en worden ze dik. Afvallen zal dus een stuk sneller gaan als je die koolhydraten laat voor wat ze zijn en ze vervangt door eiwitten.
Eiwitten hebben meerdere functies. Een van de bijwerkingen van eiwitten is dat ze spiermassa sneller helpen herstellen en aanmaken. Mensen die intensief trainen kunnen dus hun spieren sneller laten herstellen door een eiwitrijk dieet te volgen. Dat gebeurt doorgaans door het eten van eiwitrijke producten. Een andere functie van eiwitten is dat ze je veel energie geven, waardoor je langer door kan gaan en langer een vol gevoel hebt. Mensen die willen afvallen hebben daar weer baat bij.
Producten met veel eiwitten
Als je van plan bent meer eiwitrijke gerechten te bereiden, moet je op zoek naar producten waar veel eiwitten in zitten. Denk hierbij aan natuurlijke producten, zoals vlees en vis. In rundvlees en kip zitten heel veel eiwitten, net als in vis. Niet voor niets trekken veel krachtsporters voor of na hun training een blikje tonijn open. Deze eiwitten worden zo snel door de spiermassa tot zich genomen, dat ze direct bijdragen aan het herstellen van spieren.
Vlees en vis zijn dus een goede basis voor eiwitten. Maar ook zeevruchten (mosselen en andere schelpdieren, garnalen, kreeft en ga zo maar door), noten en zaden en veel groenten en fruit dragen bij aan een forse hoeveelheid eiwitten. Zolang je maar oppast met sausjes en onnatuurlijke producten, want daar is vaak veel suiker aan toegevoegd.
Beginnen met een eiwitrijk dieet
Wanneer je begint met het volgen van een eiwitdieet, kun je het beste de tijd nemen om je hier goed om voor te bereiden. Ga niet ineens helemaal over, maar vervang maaltijd voor maaltijd en laat er soms een paar dagen tussen zitten. Zo kun je je lichaam de kans geven aan je nieuwe levensstijl (en met name voedingsstijl) te wennen en kun je er het maximale uithalen. Je kunt hierbij natuurlijk altijd gebruik maken van een weekschema of een weekmenu.
Samenvatting
Eiwitten zijn voedingsstoffen die je voornamelijk uit natuurlijke voeding haalt. Eiwitten werken goed voor je spieren, helpen ze sneller te herstellen en bouwen ze makkelijker op. Je haalt eiwitten uit producten als vlees en vis, maar ook noten en zaden zitten boordevol eiwitten. Ook uit groenten en fruit kun je veel gezonde eiwitten halen, al zijn dat er wel minder dan uit noten en zaden, vlees en vis. Afvallen en spieren opbouwen kun je dus combineren door het volgen van een goed eiwitrijk dieet. Bij voorkeur aan de hand van een weekmenu of weekschema en niet te snel in één keer.